mandag den 5. december 2011

Julebag á la farmor


En stor ulempe ved at bo i København, når resten af familien bor på Fyn, er, at det er lidt svært at få fingre i farmors julekager. Og det, man kan købe i plasticindpakning i Fakta, er på alle måder en utilfredsstillende erstatning. Så jeg allierede mig med en veninde og farmors opskrifter og brugte 2. søndag i advent på at indhylde hele opgangen i noget duft af 'brunt og brændt'.
Hemmeligheden bag rigtigt sprøde småkager er at bage dem på bageplader smurt med smør i stedet for på bagepapir. Og husk så at lade dem køle helt af, inden de puttes i dåser, ellers bliver de meget hurtigt bløde igen.

Farmors brunkager
250 g blødt smør
250 g sukker
250 g sirup
625 g mel
1 tsk natron
1 tsk stødte nelliker
1 spsk stødt kanel
2 tsk pomeranskal, finthakket
200 g mandler, smuttede og finthakkede (jeg kørte mine igennem en minihakker)

Rør smør, sukker og sirup godt sammen. Tilsæt pomeranskal og hakkede mandler.
Sigt natron, nelliker og kanel i melet.
Bland de tørre ingredienser med de våde og ælt dejen godt sammen. Dejen virker meget smuldret til at starte med, men det er altså bare et spørgsmål om at blive ved med at ælte - så skal den nok samle sig. 
T å l m o d i g h e d!

Rul dejen til tykke pølser (i den diameter som du vil have dine kager), pak dem ind og læg dem i fryseren i minimum et par timer, eller indtil du vil bage.

Når du vil bage tager du dejen direkte fra fryseren og skærer den i tynde skiver med en skarp kniv.

Bag kagerne ved 200 grader midt i ovnen indtil de er gyldne. Jeg vil tro at de skal have 5-6 minutter, men det afhænger meget af ovnen så hold øje med dem. Lige pludselig går det hurtigt, og det kan være et spørgsmål om 30 sekunder for, at de når at blive brændte.

Farmors finskbrød
250 g blødt smør
125 g sukker
375 g mel

Hakkede mandler
Perlesukker

Alle ingredienser røres sammen, og dejen æltes godt. Denne dej kan også virke lidt smuldret til at starte med, men den skal også nok samle sig, når bare man ælter længe nok.

Stil dejen i køleskabet i et par timer, eller pak den ind og smid den i fryseren indtil du skal bruge den.

Rul dejen til pølser i 1 1/2 - 2 fingres tykkelse og skær dem i passende stykker som trykkes let flade. 

Drys kagerne med hakkede mandler og persukker og bag dem i ovnen ved 200 grader indtil de er gyldne1 kommentar:

 1. Hej,
  Jag jobbar för sajten HittaRecept.se och försökte kontakta dig men kan inte hitta någon kontaktinfo. Vi har lanserat den populära svenska sajten HittaRecept.se i Danmark som Findeopskrifter.dk.

  Vi såg att du har goda recept i din blogg (http://leelskspis.blogspot.com/) och vi rekommenderar att du tittar runt på sajten och kikar på "Madblogtoppen" på Findeopskrifter.dk.

  Vill du vara med och få dina recept indexerade på sajten så behöver du bara registrera dig på http://www.findeopskrifter.dk/kom-med-i-madblogstoppen och embedda din kod för att mäta statistik så är du med!

  Här kan du se hur många som är med i den svenska Matbloggstoppen på HittaRecept.se - http://www.hittarecept.se/matbloggstoppen

  Förhoppningsvis kan just din blogg ligga etta på Madblogtoppen!

  Vänlig hälsning,
  Pauline Torres
  pauline@hittarecept.se

  SvarSlet